Miten saavuttaa järkkymätön treenimotivaatio?
Ihan joka ikisellä ihmisellä täällä maan päällä (myös niillä, jotka todella rakastavat kuntoilua) on aikoja, jolloin heidän treenimotivaatio on alhaalla. Se on täysin luonnollista.
Mitä he siis tekevät silloin, kun ei huvita? Heidän työkalupakista löytyy selkeä syy, miksi hyvä kunto on heille tärkeää sekä selkeä toimintasuunnitelma ja tavat, joilla he saavat treenimotivaation nostettua ja psyykattua itsensä liikkeelle huvitti sitten tai ei.
Tässä kirjoituksessa käyn läpi 11 tehokasta treenimotivaatio vinkkiä, joiden avulla sinä voit lähteä miettimään omaa perimmäistä syytä liikkua sekä toimintasuunnitelmaa, jolla saat itsesi liikkeelle niinä hetkinä kun ei vain kertakaikkiaan huvita.
Yhtä ainoaa ja oikeaa ratkaisua ei ole. Tärkeää on, että teet suunnitelmasta oman näköisesi.
#1 Perimmäinen syy järkkymättömän treenimotivaation takana
Asiakastyössä yritän auttaa asiakkaita saamaan yhteyden siihen, MIKSI he todella haluavat olla hyvässä kunnossa ja mitä hyvä kunto heille ylipäätään tarkoittaa.
Minulle henkilökohtaisesti hyvä kunto tarkoittaa sitä, että pystyn kiipeämään pyramidin huipulle, auttamaan pesukoneen kannossa sekä joka päivä olemaan tasaisen energinen ja aikaansaava töissä sekä kykeneväinen oppimaan uutta.
Tämä tavoite vaatii optimaalista hormonitoimintaa, joten haluan, että rasvaprosenttini säilyy 20-25 % välissä koko aikuisikäni ja että saavutan öisin optimaalisen määrän syvää unta ja REM- unta. Tavoite vaatii myös hyvää aerobista kestävyyttä ja lihaskuntoa, joten tavoitteenani on tehdä vähintään 2 voimaharjoitusta viikossa sekä pitää maksimaalinen hapenottokyky erinomaisella tasolla ikään katsomatta.
Syy, miksi haluan olla hyvässä kunnossa on se, että minä haluan, että sukuani leimaava köyhyyden, elintapasairauksien ja aikaisten kuolemien perintö päättyy minuun. Mikäli saan lapsia tai ystäväni saavat lapsia haluan olla heille hyvän itseluottamuksen, terveyden ja positiivisuuden esikuva.
Miltä sinun vastauksesi näyttäisi?
Kun saat nämä kaksi asiaa itsellesi selkeytettyä, sinun tulee seuraavaksi tehdä päätös. Päätös siitä, että sinä tulet vaalimaan tätä tavoitetta ja tekemään kaikkesi, että tämä tavoite toteutuu elämässäsi. Mieti siis, mitä sinun pitää tehdä käytännössä, jotta saavutat tavoitteesi ja millaisia muutoksia sinun pitää tehdä nykyiseen elämäntyyliin, jotta saat tavoitteen kannalta oikeat asiat osaksi rutiinia.
Jotta, minun henkilökohtainen tavoitteeni toteutuisi, minun tulee mennä sänkyyn klo 20.30 ja nukahtaa viimeistään klo 21.30, jotta saan 8 tuntia unta. Lisäksi minun tulee käydä tekemässä voimaharjoitus 2-3 kertaa viikossa sekä tehdä hengästyttävää kestävyysliikuntaa 2 päivänä viikossa. Kalenteroin nämä asiat osaksi vaihtelevia viikkoja aina sunnuntaisin. Tiedän siis tarkalleen, mitä teen ja milloin ja ennakoin asiat, kuten välipalat ja treenivaatteet mukaan suunnitelman mukaisesti.
Treenimotivaatio ei siis ole mitään sen kummempaa kuin joukko hyvin suunniteltuja tapoja ja yksi hemmetin hyvä syy.
#2 Käytä sosiaalista vastuullisuutta oman treenimotivaation säilyttämiseen
Meidät ihmiset on ohjelmoitu pysymään yhteneväisinä itseämme koskevien mielikuvien kanssa. Meille on tärkeää, pitää sanamme, jotta emme näyttäisi muiden silmissä ihmiseltä, joka ei tee sitä, mitä sanoo.
Pystyt käyttämään tätä sisäänrakennettua psykologista laukaisinta hyödyksesi myös oman treenimotivaation pönkittämiseksi. Jos sinulla on suunnitelmana aloittaa kuntoilemaan tietyllä tavalla, kerro siitä KAIKILLE. Jos haluat käyttää vähemmän äänekästä lähestymistapaa, voit vain kertoa perheellesi tai ystävillesi suunnitelmistasi ja pyytää heitä kysymään suunnitelman etenemisestä säännöllisesti.
#3 Treenaaminen kaverin kanssa lisää treenimotivaatiota
Olet sopinut treenitreffit kaverisi kanssa illaksi ja hän odottaa sinua saapuvaksi paikalle. Jos kukaan ei odottaisi sinua saattaisit keksiä kotona kaikkea muuta tekemistä, jotka menevät treenien edelle.
Treenikaverin läsnäolo vastuuttaa sinua aivan eri tavalla, kuin hiljaisen lupauksen antaminen itselle. Treenikaveri kannattaa kuitenkin valita huolella. Sinun täytyy vaikealla hetkellä pystyä luottamaan treenikaveriisi. ÄLÄ siis missään nimessä tee sopimusta treenikaverin kanssa, jolla tiedät olevan samanlaisia ongelmia motivaation kanssa kuin sinulla itselläsi on.
Valitse treenikaveriksi henkilö, joka osaa potkia sinua eteenpäin ja nostaa sinut jatkuvasti seuraavalle tasolle.
#4 Palkkaa PT tai Coach treenimotivaation tueksi
Jos sinulla ei ole juuri nyt hyviä vaihtoehtoja treenikaveriksi, mutta tiedät tarvitsevasi tukea, ehkäpä PT:n tai valmentajan palkkaaminen voisi olla hyvä vaihtoehto.
Personal trainereilla on ammattinsa puolesta paljon erityistietoa, jota tarvitset saadaksesi itsesi kuntoon nopeammin ja varmemmin. He osaavat suunnitella treeniohjelman ja yksittäisen treenin sisällön puolestasi, niin että sinun ei itse tarvitse miettiä, mitä ja miten sitä tänään treenaisi. Valmentajilla on puolestaan kyky saada sinut löytämään sisäinen motivaatio ja pitää sinut vastuullisena, kun sitä eniten tarvitset.
#5 Hyvä treenimotivaation herättäjä on katsoa inspiroivia harjoitusvideoita YouTubesta
Tätä käytän itse todella paljon niitä päivinä kun sali lukee kalenterissa, mutta mieli vetää sohvalle. Se, että katsomme toisten ihmisten tekevän asioita, joita itse haluamme tehdä, saa meidät motivoitumaan.
Ihmisen aivoissa on ns. peilineuroneita. Nämä neuronit periaatteessa simuloivat meitä tekemässä mitä tahansa havainnoimme. Jos esimerkiksi katsomme videota, jossa joku tekee kyykkyjä, tietyt aivojärjestelmämme visualisoivat meidät tekevän saman asian. Minne mieli menee, sinne ruumis seuraa!
#6 Käytä musiikkia treenimotivaation ylläpitoon
Tämä psyykkauksen muoto on minulla käytössä joka ikisessä treenissä. Oikean soittolistan avulla treeni on kuin juhlaa. Joskus menen salille ihan vain fiilistelläkseni musiikkia tietyssä mielentilassa, johon vain nostamalla raskaita painoja tai juoksemalla pääsee.
#7 Lue treenaamiseen motivoivia lainauksia
Jos sinusta tuntuu, ettei sinulla ole motivaatiota harjoitella, oikea viesti voi saada sinut välittömästi takaisin raiteilleen. Lue harjoituksiin motivoivia lainauksia tai kannustavia itsensä kehittämiseen liittyviä lainauksia, jotka muistuttavat sinua siitä, kuinka mahtava todella olet.
Voit asettaa ne puhelimen taustakuvaksi tai piilottaa ne paikkoihin, joissa näet ne automaattisesti joka päivä (kuten jääkaappiin tai kylpyhuoneen peiliin).
#8 Käytä Treenimotivaatiokuvia
Tämä vinkki liittyy myös ”peilineuronien” hyödyntämiseen, kuten vihjeessä #5. Treenimotivaatiokuva on tehokas työkalu käytettäväksi ns. karttana jonka avulla voit syöttää aivoillesi määränpään tai idean siitä, miltä haluat kehosi tulevaisuudessa näyttävän.
Voit käyttää fitness-lehtiä tai jopa kuvia verkossa ihmisistä, joilla on haluamasi vartalo. Voit myös leikata ja liimata eri ihmisten kehonosista sinua mielyttävän kokonaisuuden. Kun sinulla on päämäärä tiedossa, tiedät mihin suuntaan sinun tulee lähteä.
#9 Älä jää odottamaan vaan tartu toimeen
Maailmankuulun menestysvalmentajan Anthony Robbinsin mukaan ”liike luo tunteita”. Tämä perustuu psykologiseen ymmärrykseen siitä, miten liikut, vaikuttaa tapaan, jolla ajattelet, tunnet ja käyttäydyt. Tunteet vaikuttavat siihen, miltä sinusta tuntuu fyysisesti, mutta myös päinvastoin.
Liike muuttaa automaattisesti kehosi kemiaa. Se on sisäänrakennettu neuro-assosiaatio positiivisiin tunteisiin. Esimerkiksi jo pelkkä nouseminen ylös sohvalta ja muutaman kyykyn tekeminen, muuttaa heti mielialaasi ja liikkumaan lähteminen on paljon helpompaa.
#10 Pieni määrä kofeiinia ennen treeniä
Jos olet joka päivä työpäivän jälkeen kuoleman väsynyt, niin ensisijaisesti ohjaisin sinut ensin miettimään uniasiat, ravinnon ja elämäntyyliin liittyvät asiat kuntoon. Mutta jos tarvitset enemminkin pientä ylimääräistä potkua persuksiin ja lisää pontta itse treeniin niin kupillinen kahvia tai vihreää teetä ennen harjoittelua on kuin taikuutta.
Itse teen esimerkiksi niin, että jos huomaan työpäivän jälkeen olevani hieman uupunut, niin juon pienen määrän kahvia tai vihreää teetä n. tunti ennen treeniä työpaikalla. Tämä piristää juuri sopivasti ja saan myös itse treenin tehtyä paremmalla asenteella.
#11 Treenimotivaatio tarttuu kun viet itsesi sitä tukevaan ympäristöön
Elokuvaohjaaja Woody Allenin sanoin “ 80% of success is just showing up”. Mitä tarkoitan tällä?
Usein ihmiset eivät ole motivoituneita harjoittelemaan, koska he kiinnittävät liikaa huomiota ulkopuolisiin asioihin. Heillä on oltava oikeat kengät, oikea asu, ponnari, tultava paikalle tiettyyn kellonaikaan saadakseen kaiken tehtyä, varmistettava, että heillä on vesipullo, erikois pyyhe, uusi soittolista, shaker-pullo, käsineet jne.
Tosiasia on, että et ihan oikeasti tarvitse MITÄÄN edellä mainituista tehdäksesi treenin ja edistääksesi tavoitteitasi. Jos odotat aina täydellisiä olosuhteita, et koskaan saa mitään aikaan. Jos oikeasti haluat saavuttaa tavoitteesi sinun täytyy ilmestyä paikalle sinua itseäni varten ja jättää tekosyyt narikkaan.